Комп'ютерне діагностування автомобіля - що це?


Комп'ютерне діагностування автомобіля -
що це?






Комп'ютерне діагностування – це комплекс заходів для перевірки блоків електронної системи управління, електронних вузлів автомобіля, датчиків, індикаторів, модулів. Діагностика дає точну оцінку технічного стану електроніки автомобіля та справність бортової системи.







Дилерський сканер.


Професійний прилад, розрахований на технічне обслуговування певної марки автомобіля та споріднених із нею. Випускається безпосередньо виробниками марки або на їхнє замовлення. Має оригінальне програмне забезпечення. Зазвичай застосовується у дилерських сервісних центрах. Вирізняється абсолютною точністю сканування. Має широкий функціонал: аж до можливості перепрошивки бортового комп'ютера. Перевага сканера в тому, що він не просто видає код помилки, а й дає детальну розшифровку поломки. Точно визначає причини несправності та надає можливі варіанти вирішення. Визначає локацію несправності. Коригує програмне забезпечення бортового комп'ютера. Вузька спеціалізація та багатофункціональність передбачають високу вартість подібних приладів. Діагностику автомобіля за допомогою дилерського сканера краще довірити професіоналам. Оскільки неправильне налаштування та неправильне застосування сканера може призвести до серйозних збоїв у всій електронній системі автомобіля.



приклад













Портативний сканер



Універсальний та компактний прилад. Видає код помилки та вказує місце поломки. Має невеликі габарити та прийнятну вартість. Підходить для індивідуального використання та в невеликих автомайстернях.



приклад






Мультимарочний сканер


На відміну від дилерського сканера має скромніший набір діагностичних можливостей. Основна перевага цього приладу – універсальність. Здатний діагностувати практично всі сучасні марки автомобілів. Має великий набір функцій. Деякі моделі дозволяють зробити безпечне налаштування бортового комп'ютера. Простий у використанні і недорогий, тому популярний серед напівпрофесіоналів та звичайних автолюбителів.





приклад








Види комп'ютерної діагностики

Виды компьютерной диагностики

Діагностика двигуна необхідна якщо виявлено:

Перевитрата палива;
Збільшення часу прогрівання двигуна;
Підвищені або знижені неодружені обороти;
Нестійка робота двигуна.
Поганий розгін.
Перевести робота двигуна.
Світиться лампа аварійної роботи.

Діагностика підвіски потрібна якщо:

Виявлено нерівномірне зношування гуми;
Система ABC працює некоректно.
Рівень підлоги автомобіля неправильний.
Поганий підйом або опускання кузова авто.

Діагностика автоматичної коробки потрібна якщо:

При перемиканні передач спостерігаються неправильне перемикання ривки або пробуксування;
Не запускається автомобіль.
Заблоковано джойстик або куліси перемикання передач.
При перемиканні куліси – джойстика автомобіль не реагує.



Способи проведення комп'ютерного діагностування

Спеціалізований сервісний центр

Основна перевага даного способу в тому, що великі автомайстерні оснащені необхідним професійним обладнанням для якісної комп'ютерної діагностики. Компетентні майстри сервісів мають достатньо досвіду та навичок по роботі з програмами та обладнанням. Залишається лише привести автомобіль на територію майстерні та сплатити послугу. До сервісного центру слід звертатися за наявності серйозної поломки. Досвідчений майстер проведе глибоку діагностику, а також запропонує варіанти усунення виявлених несправностей. Усі необхідні ремонтні роботи можна провести одразу на місці.


Виїзна діагностика
Використовується в тих випадках, коли несправність автомобіля не дозволяє доставити його до сервісного центру. Фахівці приїжджають на місце з усім необхідним обладнанням. До автомобіля підключають сканер, зчитують та розшифровують інформацію. При необхідності роблять скидання помилок системи. Після закінчення комп'ютерної діагностики майстер надає звіт та дає рекомендації щодо вирішення виявлених проблем автомобіля. Послугою виїзної діагностики краще замовити у великому сервісному центрі. Невеликі автомайстерні та приватні особи, як правило, мають мінімальний набір обладнання. Діагностика буде поверхневою та неточною.


Самостійна діагностика

Підходить для проведення профілактичної перевірки стану системи автомобіля самим автовласником. Для цього достатньо придбати сканер-адаптер із роз'ємом OBD-ll та встановити спеціальну програму на ноутбук, планшет чи телефон. Необхідно пам'ятати, що функціональність цього способу обмежена. Оцінити реальний стан електронних мікропроцесів автомобіля повністю самостійно не вдасться.


Процес проведення комп'ютерної діагностики автомобіля



Комп'ютерна перевірка проходить в такий спосіб. До бортової системи автомобіля через діагностичний роз'єм підключається діагностичний прилад (сканер). Далі сканер зчитує повну інформацію про автомобіль та коди помилок. Поточні дані відображаються на одноканальному мультиметрі. Потім показники транслюються на зовнішній комп'ютер. Комп'ютерна програма розшифровує отримані коди. І видає докладний звіт про реальний стан усіх електронних систем транспортного засобу. Весь процес комп'ютерної діагностики займає від 10 до 2 годин.



На сьогоднішній день комп'ютерна діагностика є найефективнішим та найнадійнішим способом перевірки стану автомобіля. Своєчасне проведення діагностики дозволяє наперед визначати несправності. Діагностика виявляє і деталізує навіть незначні дефекти, вчасно усунувши які, можна запобігти серйозній поломці. Таким чином автовласник економить час та гроші на дорогому ремонті. Важливо пам'ятати – справний автомобіль – запорука безпеки водія та пасажирів.







усі питання по телефону:

0989524669











пожертвовать 💓

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Наша інформація для ремонту та обслуговування вашого транспорту